Ogórki kiszone w worku znajdziesz na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako dodatek do dania głównego – kiszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.
Jak przygotować ogórki kiszone?
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki albo pojemne kamienne garnki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą i zostawia się je na minimum 2 tygodnie w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dniach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper i ząbki czosnku, niemniej jednak smak kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi dodatkami, np. cząstkami marchwi, liśćmi laurowymi czy pieprzem. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może przechowywać żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach foliowych czy w pojemnikach, które bez przeszkód da się schować w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kiszonymi?
Od stuleci wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji dobrze oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż wraz z kwaszonkami spożywamy pomocne bakterie, które korzystnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, usprawniając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę D, K1 i C, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego działania organizmu, to np. żelazo, magnez, wapń, selen czy sód. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile lubimy kwaśne smaki, nie trzeba wyrzucać go po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w miarę kwaszenia witaminy przedostają się częściowo do zalewy. Warto jednak zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]