Sprzętem, który osiąga wśród Polaków ogromną popularność, jest niewątpliwie grill gazowy. Wyśmienicie pasuje do przygotowywania zarówno pikantnych porcji karkówki, jak i smakowitych skrzydełek. Jakiego typu grill gazowy najlepiej kupić?
Grille gazowe – lepsze niż na węgiel
Zapomnijmy o brudzącym węglu oraz popiele. Posiadając model gazowy przygotujemy potrawy błyskawicznie i bez zbytecznego chaosu. Niewielkich rozmiarów grill doskonale sprawdza się w ogrodzie, czyli zawsze wtedy, kiedy dysponujemy niewielką przestrzenią. Działający w oparciu o zbiorniki gazowe lub specjalne naboje, grill gazowy posiada również ergonomiczne kurki, pozwalające na dopasowanie temperatury. Tego rodzaju grille są mobilne i bez żadnego kłopotu można je zabrać nawet na urlop. Wyprodukowane ze stali części są wręcz nie do zdarcia i umyjemy je przy pomocy delikatnych detergentów. W pudełku często znajdziemy również funkcjonalne akcesoria, np. dodatkowy ruszt, specjalne łopatki do obracania mięsa czy przydatne miseczki na tłuszcz.
Jednymi z najpopularniejszych i znanych wśród polskich grillowiczów producentów przenośnych i stacjonarnych grilli gazowych są firmy Broil King, Weber, a także Campingaz.
W jaki sposób dbać o grille gazowe?
Aby grill gazowy służył nam bez uszkodzeń przez lata, trzeba często poddawać go konserwacji w autoryzowanym salonie sprzedaży. Nie powinniśmy na własną rękę rozmontowywać składników urządzenia, bowiem grozi to utratą gwarancji. Jeżeli chcemy mieć pewność, iż nasze urządzenie spełnia wyśrubowane standardy, nie kupujmy go w supermarketach, tylko w sprawdzonych salonach. Pamiętajmy również, aby ze względów bezpieczeństwa używać grill gazowy tylko na wolnym powietrzu, w przeciwnym przypadku może to być przyczyną zatrucia. Jeżeli będziemy stosować się do sugestii serwisantów, urządzenie będzie sprawne przez wiele lat.