Barszcz czerwony z zakwasu kupisz na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy zwykle podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz także jako dodatek do wielu potraw.
Barszcz czerwony – danie wszechstronne
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego nieznacznie słodki, a zarazem kwaskowy aromat sprawia, że bardzo dobrze stapia się on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wrzucają weń uszka z kapustą, mięsem albo grzybami, inni wolą w nim kiełbasę, kartofle oraz jajo. Barszcz czerwony to nie tylko danie na obiad, lecz także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do drożdżówki z kapuścianym farszem czy chrupkiego pasztecika z pieczarkami.
Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, przez co poleca się go osobom chorującym na anemię. Z kolei ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie z reguły zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najlepszy na zakwasie z kwaszonych buraków!
Nie powstał jeden przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i na różny sposób doprawia tę potrawę. Jedni dosypują do niego odrobinę cukru, aby wydobyć naturalny słodkawy aromat buraka, pozostali uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przyrządza się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie ma więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyszykować samemu, lecz okres fermentacji trwa co najmniej siedem dni. Jeśli jednak nagle nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]