Kup żurek staropolski.
W ostatnich latach rzadko już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje pragnienie szybkiego nasycenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw niegdyś serwowanych z reguły jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samemu przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w ofercie bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są powszechnie podawane w czasie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jedna uniwersalna receptura na barszcz biały i żurek?
Jeżeli spyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to od razu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie wie, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, aczkolwiek trzeba stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla zdolności kucharza oraz jego indywidualne preferencje. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 rodzaje:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z pieczywem i jajkiem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany zazwyczaj ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.
Nie musisz przygotować samemu zakwasu na barszcz biały i żurek
Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy nie jest trudne, jednak nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. W sieci zamieszczono dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, gdy chętka np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym zrobimy sycący biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]