Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Chcesz kupić sok z kapusty kiszonej? Skieruj się na ten adres.

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednak raz za razem mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często pojawia się na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości minerałów i witamin

Bodaj większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kisiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że sok jest kwaskowaty, jednakże niezmiernie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy K, E, C oraz A, jak również liczne minerały, jak np. wapń, żelazo oraz potas. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do kwasowego posmaku tego soku, lecz zaleca się wypijać go cyklicznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się także anemikom. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie należy przesadzać – wystarczy wypijać mniej więcej jedną szklankę soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka – wyostrza koncentrację i dobroczynnie wpływa na przemianę materii

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od lat do gotowania, a który pijemy również jako zdrową przekąskę. Posiada on dużo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność organizmu: obniża ciśnienie, podnosi koncentrację, a przy tym zapobiega zatwardzeniom. Mimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji paniom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm bądź schorzenia nerek.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że takie soki trzeba składować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]