Czym różni się piekarnia przemysłowa od rzemieślniczej?

Tradycyjna piekarnia Kraków - unikalną ofertę poznasz na www.piekarniapochopien.com

Pieczywo to jeden z najistotniejszych elementów naszego jadłospisu. Jemy go bardzo wiele, zatem najlepiej, jeśli będzie on wysokiej jakości. Nic zatem zaskakującego, że pieczone przemysłowo wypieki tracą ostatnimi laty popularność – bywają niezbyt dobre, a po kilku dobach są już niezdatne do zjedzenia. Na polskich stołach ostatnio coraz częściej spotkać można produkty wypiekane tradycyjnymi sposobami i niezawierające chemicznych dodatków zwiększających ich wytrzymałość. Dlaczego dobrze je jeść? Jak one powstają? Jak działa rzemieślnicza piekarnia?

Co sprzedaje tradycyjna piekarnia?

Jak łatwo stwierdzić, tradycyjna piekarnia w dużych miastach (np. w Krakowie) swoją działalność opiera na tradycyjnych chlebach. Zazwyczaj bywają pieczone na zakwasie, lecz łatwo kupić też chleby na drożdżach. Oprócz tego miłośnicy tradycyjnych piekarni często kupują chleby, które w ostatnich dekadach zniknęły z rynku – na przykład precle. Tradycyjne pieczywo zawiera nierzadko również najróżniejsze nasiona i suszone owoce.

Czemu dobrze wybrać produkty z tradycyjnej piekarni?

Powodem popularności tradycyjnego pieczywa jest w szczególności jego smak – jeśli o to chodzi wypada znacznie korzystniej niż chleby przemysłowe. Zaletą opisywanego pieczywa jest także jego różnorodność – wśród setek odmian wszyscy ludzie kupią wyroby dostosowane do swoich oczekiwań. Nie można zapomnieć również o tym, że produkty, które oferuje rzemieślnicza piekarnia są dużo zdrowsze, gdyż nie zawierają szkodliwych dla naszego organizmu chemicznych ulepszaczy.

Dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]niapochopien.com